poniedziałek, 28 stycznia 2013

Domowe mleczko kokosowe

Jak już pisałem, nie lubię przepłacać. Tak jak z syropem cukrowym, jakoś nie jestem przekonany też do kupowania mleczka kokosowego. Kosztuje to dość sporo, w puszkowej wersji pełno konserwantów. 

Nie każdy wie, że można je z łatwością zrobić w domu.

Większość ludzi utożsamia mleczko kokosowe z sokiem kokosowym, białawym, półprzeźroczystym płynem, który po jego rozłupaniu wylewa się z kokosa, zazwyczaj w niedostatecznej dla nas ilości ;) Samo mleczko kokosowe to popularny składnik kulinarny i barmański. Otrzymuje się go z zalania kopry kokosowej (wysuszonego miąższu kokosa) ... gorącą wodą!

Każdy więc może zrobić sobie mleczko kokosowe w domu, bez konserwantów i zachowując złotówki w kieszeni ;)
Domowe mleczko kokosowe

Domowe mleczko kokosowe
Wiórki po zmiksowaniu
 W polskich warunkach nie ma co bawić się w pozyskiwanie kopry z orzechów kokosowych - wystarczą popularne wiórki. Aby uzyskać najpopularniejszą, znaną z puszek, gęstość mleczka, na jedną porcję wiórków używamy dwóch porcji wrzątku, którą je zalewamy. Uzyskaną gorącą papkę miksujemy w malakserze do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy do ostygnięcia. 

Gdy masa będzie już zimna, na ustawionej w zlewozmywaku misce kładziemy sitko wyłożone gazą dostępną w każdej aptece. Chochelką przekładamy na nią partiami zmiękczone, wilgotne wiórki. Składamy krawędzie materiału i skręcamy zawiniątko, wyciskając płyn na sitko.

Mleczko można przechowywać 1-2 dni w lodówce albo zamrozić.

A tutaj sposób na wykorzystanie naszego domowego mleczka :)

Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. ale super wygląda to mleczko rewelacja na pewno wypróbuję przepis :)zapraszam do mnie możesz zostać moim obserwatorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieważny wygląd, ważne że pyszne i bez konserwantów :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...